dimecres, 16 d’abril del 2008

Investigació sobre una foto manipulada

Per Michel Colló

Aquesta foto està circulant extensament per la xarxa amb el comentari: «Londres, 20 de març, el GCHQ, l'agència governamental de comunicacions que vigila electrònicament a mig món des de l'espai, ha confirmat l'acusació del Dalai Lama segons la qual els soldats de l'Exèrcit Popular d'Alliberament xinés, disfressats de monjos, van provocar les revoltes que van matar o van ferir a centenars de tibetans...»
Aquesta fotografia suposadament ho demostra i per tant ha indignat molta gent.
Ara observem atentament la fotografia i juguem al joc dels set errors…

Els 7 errors

1) Han vist alguna vegada una foto-satèl·lit presa amb eixe angle de visió?

2) Ens diuen que els soldats es disfressen de monjos per a fer el paper de provocadors, són tan estúpids com per a realitzar semblant operació secreta en ple carrer?

3) Ens diuen que la fotografia és recent, just anterior als successos, què ho demostra?

4) Vaig preguntar a un amic que coneix el Tibet. Diu que esta foto no pot haver-se pres el 14 de març, davall un sol primaveral, perquè la primavera no va arribar al Tibet enguany fins al 21 de març.

5) També em va dir que totes les bicis-taxi de Lhasa van canviar de color des de l'any 2005.

6) Va afegir que els uniformes que porten els soldats no s'utilitzen des de fa molt de temps.

7) Era necessari, per tant, realitzar una xicoteta investigació que ens ha portat a descobrir una versió molt diferent…

Però llavors, d'on ha eixit la foto?

En realitat, la foto data de 2003. Durant el rodatge d'una pel·lícula els monjos es van negar a fer de figurants, així que es va encarregar que ho feren els soldats i en la imatge reben la seua roba de figurants. Pareix que allí és una pràctica freqüent. En tot cas, res a veure amb les recents imatges de TV que mostren als monjos actuant violentament i destruint els comerços en Lhasa.

Bé, això pareixia tan desmesurat que a pesar de tot calia comprovar-ho. Perquè bé, en realitat, es pot trobar la confirmació en… el lloc pro independentista que difon la «foto acusadora».

La fotografia porta el subtítol següent: «Este no és un ‘moviment tàctic' inusual per part del govern xinés, com es pot veure en la coberta posterior de l'informe 2003 del Tibetan Centre for Human Rights and Democracy (Centre Tibetà pels Drets Humans i la Democràcia). Esta fotografia pareix que es va prendre quan els monjos es van negar a participar en una pel·lícula i els soldats van rebre la instrucció de posar-se eixes robes».

Interrogat sobre esta manipulació, el webmaster del lloc va respondre que a pesar de tot va associar la foto al text que acusava els xinesos «a fi de mostrar el tipus d'enganys que van utilitzar els xinesos en els recents disturbis». Cada un que jutge esta deontologia periodística.

A continuació, les organitzacions de qualsevol tipus, simple i planerament, van suprimir el peu de foto per a donar a entendre que la mateixa era recent i que es tractava d'un estratagema de l'exèrcit xinés. Des de llavors la foto està donant la volta al món…

«Fotos-satèl·lit»? No és la primera vegada…

1) No és la primera vegada que pretenen demostrar-nos «la veritat» amb fotos-satèl·lit. En 1990 Estats Units va assegurar que disposava de fotos-satèl·lit (que mai s'han publicat), «que demostraven» que Saddam Husein invadiria Aràbia Saudita. Este truc de satanització va exercir un gran paper per a manipular a l'opinió pública.

2) En 2003 Estats Units va difondre fotos-satèl·lit «que demostraven» que Iraq posseïa armes de destrucció massiva.

3) Recentment han repetit la mateixa estratègia respecte a Iran (ocultant que Israel posseïx dos-cents caps nuclears il·legals)

Pot mentir una imatge?

Per tant este és el moment de recordar que es pot mentir amb les imatges. Sense parlar de les tècniques gràfiques actuals dels grans cineastes, com Chris Marker, que va demostrar d'una forma brillant que un comentari pot aconseguir que una imatge diga qualsevol cosa i parega creïble. En realitat, la pròpia imatge no ens diu:

1) Quan i on s'ha pres.

2) El que mostra de veritat.

3) El que oculta (què ocorre mentrestant, abans o després…)

Tots ja ens hem deixat atrapar per estes imatges abans. Naturalment, cada un formarà la seua pròpia opinió sobre la qüestió del Tibet intentant comprovar les dos versions i estudiant els interessos i objectius de les dos parts, especialment els de George Bush, a qui el Dalai Lama admira tant. Però, en tot cas, tenim dret a una informació que no estiga manipulada. Suggerim a les persones que van difondre esta imatge que difonguen també la rectificació. Gràcies per la seua atenció.

1 comentari:

Anònim ha dit...

... feliç! per què??